Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki zwijane z serem i truskawkami

Drożdżówki zwijane z serem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 12217

Dodano:

Odsłon: 1009

Drożdżówki zwijane z serem i truskawkami

Składniki

  • (szklanka 250 ml)
  • (tortownica 24 cm)
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 350 g
  • Masło 100 g
  • Mleko 1/4 szklanki
  • Drożdże 40 g
  • Jajka 2
  • Cukier 3 łyżki
  • Sól szczypta
  • Nadzienie:
  • Twaróg 250 g
  • Truskawki 250-300 g
  • Żółtka 2
  • Cukier 6 łyżek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki zwijane z serem i truskawkami

Przygotowanie

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, szczyptę soli, jajka, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią i odłożyć na 2 godziny do lodówki.

    W tym czasie twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

    Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 8 mm. Na środku rozsmarować twaróg zostawiając wolne brzegi ciasta. Na ser ułożyć truskawki i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 7 równych części i ułożyć w tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przecięciem do góry. Włożyć go nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na ok. 30 minut. Gotowe polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń