Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki zwijane z serem i truskawkami
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, szczyptę soli, jajka, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią i odłożyć na 2 godziny do lodówki. W tym czasie twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 8 mm. Na środku rozsmarować twaróg zostawiając wolne brzegi ciasta. Na ser ułożyć truskawki i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 7 równych części i ułożyć w tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przecięciem do góry. Włożyć go nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na ok. 30 minut. Gotowe polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!