Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowo-makowy piegusek"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 118
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 115
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 96
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22676
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 118
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 115
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 96
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22676
Składniki
ok. 90 minut
Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim 1 dag cukru oraz drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać 10 dag cukru, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dolać mleko z drożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blachę posmarować tłuszczem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Wylepić nim spód blachy. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto jeszcze raz wyrosło.
Śliwki umyć, rozciąć, wyjąć pestki. Śmietanę wymieszać z jajkami, skórką z cytryny, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Delikatnie wmieszać mak. Masę wylać na przygotowany spód. Na wierzchu rozłożyć śliwki – przeciętą stroną do góry, lekko je w masę wciskając.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.Źródło: Życie na gorąco