Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowy makowiec"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 388
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 388
Składniki
Drożdże rozetrzyj z ły żką cukru, odrobiną cie płego mleka i łyżką mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem na gęstą, kremową masę.
Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 porcji mąki. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ubite żółtka i całe jajka.
Dodaj rozpuszczone i schłodzone masło oraz cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posiekaj garść orzechów, wymieszaj z masą makową z puszki. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą. Zwiń rolady, ułóż na blachach, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st. Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Udekoruj polewą.
Czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 zł.
Jeśli do ciasta używasz rozczynu ze świeżych drożdży, dopilnuj, by wyrosło ono przed pieczeniem i wstawieniem do piekarnika. Ciasto przygotowane na suchych drożdżach wstawiaj natomiast zaraz po wyrobieniu do lekko nagrzanego piecyka, aby zdążyło w nim podrosnąć.Źródło: Świat kobiety