Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzieniem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
czas ok. 90 min; sztuka – 170 kcal, cena 80 gr
Krok pierwszy
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę mąki prze- siej z solą. Dodaj żółtka, skórkę cytrynową, resztę mleka i 3 dag rozpuszczonego masła.
Krok drugi
Wlej wyrośnięty zaczyn, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W garnku rozpuść resztę masła, rozmieszaj w nim pozostały cukier i cynamon. Poczekaj, aż masa ostygnie i lekko zgęstnieje.
Krok trzeci
Ciasto rozwałkuj na placek (5 mm), posmaruj cynamonowym masłem. Posyp zmielonymi orzechami (2 łyżki odłóż), zroluj. Roladę przekrój wzdłuż (jeden koniec pozostaw nieprzecięty).
Krok czwarty
Zaczynając od nie- przeciętego końca, splataj połówki rolady. Z warkocza uformuj wieniec. Ułóż go na blasze, posyp resztą orzechów. Piecz 15 min w 180 st., a potem jeszcze 25 min w 160 st.Źródło: Świat kobiety