Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duet ogórkowo- rzodkiewkowy"
Składniki
Ogórek wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, pozostaw ze skórką. Przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój w plasterki. Oprósz solą, odstaw na kilka minut, żeby ogórek puścił sok.
Rzodkiewki opłucz, odetnij korzonki oraz ogonki, osusz starannie. Pokrój w półplasterki. Umyj i osusz na papierowym ręczniku kuchennym szczypiorek oraz pół pęczka natki. Zioła grubo posiekaj.
W dużej misce połącz osączony i lekko odciśnięty ogórek oraz rzodkiewki. Dodaj natkę i szczypiorek, wymieszaj. Majonez połącz z gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Polej surówkę.
porcje, czas ok. 15 min; porcja – 170 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety