Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Duszona kapusta z wędzonym boczkiem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Białą kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, a następnie dość drobno poszatkuj. Przełóż do rondla lub garnka o grubym dnie. Wsyp pół łyżeczki soli. Dodaj liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego. Podlej wodą i duś ok. 15 min.
W tym czasie obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym cebulę. Pokrój ją w krążki. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a potem w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojony boczek. Smaż, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę, zeszklij. Na koniec przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą. Duś razem jeszcze kilkanaście minut.
Pomidory z puszki lekko posiekaj, przełóż do duszonej kapusty wraz z zalewą. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Gotowe danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekoruj świeżym majerankiem.
Czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety