Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki to tradycyjny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka korzenne są pyszne i mogą być ozdobą świątecznego stołu.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 591
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 773
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 279
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 591
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 773
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 279
Składniki
Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła.
Następnie stopniowo dodawać 2/3 miodu, śmietany i masy jajecznej.
Zagnieść gładkie ciasto.
1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto. Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować oba kolory ciasta. Wykrawać ciasteczka o dowolnych wzorach.
Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek. Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.