Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowe pierniczki

Dwukolorowe pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 269

Pierniczki to tradycyjny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka korzenne są pyszne i mogą być ozdobą świątecznego stołu.

Składniki

  • Ciasto
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 20 g miodu
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100-120 ml śmietany
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 białko
  • Pozostałe
  • 15 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • dekoracje świąteczne
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła.

  2. Następnie stopniowo dodawać 2/3 miodu, śmietany i masy jajecznej.

  3. Zagnieść gładkie ciasto.

  4. 1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.

    Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować oba kolory ciasta. Wykrawać ciasteczka o dowolnych wzorach.

  5. Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek.

    Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

    Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.

    Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń