Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dynia z zapieczonym farszem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Z dyni odkrawamy wierzchołek, ze środka usuwamy miąższ z pestkami.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Chleb tostowy moczymy w śmietanie. Orzechy siekamy. Schłodzone mięso solimy, dodajemy namoczony chleb tostowy i wszystko rozdrabniamy blenderem albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Obydwa rodzaje sera kroimy w kostkę. Masę mięsną wkładamy do misy, dodajemy posiekane orzechy, ser pleśniowy, skórkę startą z cytryny i pieprz.
Dynię napełniamy mięsno-serowym farszem, przykrywamy odkrojonym wierzchem, wkładamy do brytfanny wysmarowanej olejem i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. „Czapeczkę” zdejmujemy, farsz posypujemy żółtym serem. Odkrytą dynię zapiekamy jeszcze 15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.Źródło: Rewia