Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe ciasto z kremem

Dyniowe ciasto z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 413

Dodano:

Odsłon: 2773

Kruche ciasto z dodatkiem pure z dyni, przełożone kokosowym kremem i biszkoptem makowym ładnie wygląda i świetnie smakuje.

Składniki

  • Ciasto z dynią
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • masło 20 dag
  • cukier puder 20 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • puree z dyni 0,3 szkl
  • śmietana 2 łyżki
  • żółtka 2 szt
  • biszkopt
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mak 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • aromat migdałowy 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • sól szczypta
  • Krem
  • margaryna 25 dag
  • jajka 2 szt
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • czekolada gorzka 10 dag
  • sok z cytryny do smaku
  • wiórki kokosowe 0,5 szkl
  • Poncz
  • woda 150 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać starte na tarce zimne masło, żółtka, śmietanę i pure z dyni.
    Szybko zarobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.
    Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, włożyć na 2 blaszki o wymiarze 25/36 cm, wyłożone papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

  2. Biszkopt z makiem
    Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.
    Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszać.

    Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  3. Krem
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia.

    Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać.

    Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń