Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dyniowe kokilki zapiekane z kaszą quinoa i oscypkiem"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Składniki
Dynię umyj i ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Pestki wytnij, miąższ delikatnie wyjmij łyżeczką, zostawiając cienką warstwę przy skórze. Spryskaj oliwą i posyp pieprzem.
Kaszę dwukrotnie przepłucz na sitku. W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć kaszę i podgrzewaj kilka minut. Zalej gorącym bulionem. Przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż wchłonie płyn.
Cebulę i czosnek obierz, po siekaj. Boczek potnij w kosteczkę. Przygotowane podsmaż. Domieszaj kaszę, miąższ dyni, kukurydzę i zioła. Oscypek zetrzyj na grube wiórki.
Do wydrążonych połówek dyni nałóż farsz. Przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut w 180oC. Zdejmij folię, posyp oscypkiem, piecz 5-10 minut.
Ale zdrowe nasiona
Quinoa (komosa ryżowa) nie zawiera glutenu, ma natomiast bardzo dużo białka, i to kompletnego, czyli zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Jest mniej trwała niż inne kasze. Dobrze więc ją przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu (w lodówce wytrzyma do 6 miesięcy).
Nieoczyszczone nasiona komosy przed gotowaniem dokładnie opłuczmy, by zniknął gorzki posmak.Źródło: Naj