Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Efektowna tarta z gruszkami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Następnie wylep nim dno oraz boki formy do tarty. Piecz 20 mi nut w temperaturze 180° C.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (1 łyżeczkę odstaw). Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. 300 ml wody zagotuj z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj 2-3 min. Do śmietanki dodaj żółtka, 5 dag cukru, 2/3 orzechów oraz skórkę z cytryny, zmiksuj.
Na ciasto wylej masę śmietanową. Rozłóż gruszki, miejsca po gniazdach nasiennych wypełnij żurawiną. Piecz 20 min w temp. 180° C. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz sok z cytryny.
Masą udekoruj wierzch ciasta. Wstaw po nownie do piekarnika na ok. 5 min. Posyp pozostałymi orzechami.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 480 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie