Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Egzotyczny deser"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5353
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5353
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Miękki twaróg (ewentualnie zmielony w maszynce) zmiksuj razem z cukrem pudrem oraz gęstą kwaśną śmietaną na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo wlewaj zimną kawę.
Figi umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Jeden owoc odłóż do dekoracji. Pozostałe rozkrój, wydrąż miękki miąższ. Rozgnieć go w misce widelcem lub drobno posiekaj.
Do figowego miąższu wlej czerwone wino deserowe lub ulubiony syrop owocowy (np. wiśniowy, malinowy, egzotyczny). Masę odłóż do schłodzenia. W tym czasie umyj i osusz marakuje. Owoce przekrój na połówki. Wydrąż z nich miąższ.
Przygotuj cztery szklane pucharki lub salaterki. Ostatnią figę (ze skórką) pokrój na ósemki. Na dno każdego pucharka włóż 1-2 łyżki kremu serowo-kawowego.
Następną warstwę egzotycznego deseru powinna stanowić masa figowa z winem. Rozłóż ją równomiernie do wszystkich pucharków. Na masie figowej rozsmaruj kolejną porcję kremu serowo-kawowego.
Na warstwie kremu rozłóż żółty miąższ wydrążony z owoców marakui. Na koniec nałóż dekoracyjne kleksy z pozostałego kremu. Każdą porcję deseru udekoruj 2 cząsteczkami świeżej figi. Deser odstaw do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz także podawać go w wersji zmrożonej.Źródło: Świat kobiety