Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Egzotyczny deser"
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 44
Polecam.
Odsłon: 2622
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 277
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 31
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 44
Polecam.
Odsłon: 2622
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 277
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 31
Składniki
Miękki twaróg (ewentualnie zmielony w maszynce) zmiksuj razem z cukrem pudrem oraz gęstą kwaśną śmietaną na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo wlewaj zimną kawę.
Figi umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Jeden owoc odłóż do dekoracji. Pozostałe rozkrój, wydrąż miękki miąższ. Rozgnieć go w misce widelcem lub drobno posiekaj.
Do figowego miąższu wlej czerwone wino deserowe lub ulubiony syrop owocowy (np. wiśniowy, malinowy, egzotyczny). Masę odłóż do schłodzenia. W tym czasie umyj i osusz marakuje. Owoce przekrój na połówki. Wydrąż z nich miąższ.
Przygotuj cztery szklane pucharki lub salaterki. Ostatnią figę (ze skórką) pokrój na ósemki. Na dno każdego pucharka włóż 1-2 łyżki kremu serowo-kawowego.
Następną warstwę egzotycznego deseru powinna stanowić masa figowa z winem. Rozłóż ją równomiernie do wszystkich pucharków. Na masie figowej rozsmaruj kolejną porcję kremu serowo-kawowego.
Na warstwie kremu rozłóż żółty miąższ wydrążony z owoców marakui. Na koniec nałóż dekoracyjne kleksy z pozostałego kremu. Każdą porcję deseru udekoruj 2 cząsteczkami świeżej figi. Deser odstaw do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz także podawać go w wersji zmrożonej.Źródło: Świat kobiety