Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1098
Dodano: 26.04.2010
Odsłon: 28970
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i mieszać energicznie podgrzewając na małym ogniu, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Po wystudzeniu ciasta wbijać kolejno jajka i rozcierać z ciastem( im więcej będziemy mieszać, tym lepiej ciasto wyrośnie). Blachę wysmarowac tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto wyciskać szprycką. Eklerki powinny być od siebie oddalone bo ciasto rośnie przy pieczeniu. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1/2 godz. (przez pierwsze 15 min. nie zaglądać bo ciasto opadnie). Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Mleko zagotować z cukrem i kokosem, ugotować bydyń dodając jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej do tego proszku budyniowego. Budyń ostudzić, utrzeć razem z masłem.
Wystudzone eklerki przekroić na pół. Smarować dżemem i masą kokosową. Wierzch polać polewą, może być taka gotowa, ewentualnie można zrobić samemu. Przepis na moją polewę we wcześniejszych ciastach.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Annuar 30 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Kokos i wiśnia do eklerków - dla mnie rewelacja1 Kto głosował? | Odpowiedz

nelakornelia 27 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
o jazu, zaśliniłam się na sam widok! :D1 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 27 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ależ pyszności...1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 27 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo apetyczne.1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 27 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
pokusa z samego poranka , pyszność....1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 27 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda cudnie1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Smakowite... :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Do kawy porannej, w południe i na podwieczorek-IDEALNE.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Mmmm... Eklerki. Pyszności!1 Kto głosował? | Odpowiedz