Do góry

Desery Przepis na:

Eklery z bitą śmietaną i truskawkami

Eklery z bitą śmietaną i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2659

Dodano:

Odsłon: 1921

Domowe eklerki są o wiele smaczniejsze, a na pewno zdrowsze, po mimo ilości kalorii :D Dlatego polecam zrobić je w domu.

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • Masa śmietankowa:
  • 1 l śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 zagęstniki do śmietany- śmietan-fix
  • Dodatkowo:
  • 200 - 300 gram truskawek
  • Cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewam wodę i wstawiam na średni palnik. Dodaję masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną blaszkę.

  2. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10-12 min, do zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę,

  3. kroję wzdłuż z jednej strony.

  4. Kremówkę ubijam na sztywno, dodając do masy cukier waniliowy i zagęstniki do śmietany. Masą napełniam przekrojone ciastka.

  5. Truskawki myję dokładnie pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroje na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości truskawek. Układam na masie śmietankowej,

  6. składam ponownie ciastka, układam na paterze i posypuję cukrem pudrem po wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń