Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fabada – gulasz fasolowy"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2545
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 129
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 228
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2545
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 129
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 228
Składniki
Fasolę włóż do garnka, zalej zimną wodą, odstaw na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedź i zalej świeżą wodą. Cebulę drobno posiekaj. Mięso i boczek pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmaż boczek oraz mięso. Następnie wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smaż, aż cebula się zeszkli. Fasolę zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej zawartość patelni. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min, usuwając pojawiające się szumowiny.
Po tym czasie zmniejsz ogień, dodaj paprykę oraz szafran (lub kurkumę). Gotuj ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 15 minut przed końcem gotowania do potrawy dodaj kiełbaskę chorizo i morcillę (kaszankę dodaj 5 min przed końcem gotowania).
Gdy fasola będzie już miękka, wyjmij chorizo oraz morcillę. Potrawę dopraw do smaku solą. Kiełbaski pokrój w mniejsze kawałki.
Na talerze lub miseczki włóż fasolę i zalej gęstym wywarem, w którym się gotowała. Na wierzchu rozłóż po kawałki chorizo i morcilli (lub kaszanki).
(bez czasu oczekiwania): 100 minut. Porcja: 630 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie