Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fale Dunaju"
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 228
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 228
Składniki
Masło lub margarynę posiekaj ostrym nożem, dodaj cukier i żółtka. Utrzyj na puszystą masę. Ubij sztywną pianę z białek. Połowę piany wmieszaj do masy żółtkowej razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj przesiane kakao oraz mleko, do drugiej resztę piany z białek. Blachę z wyższą krawędzią wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź jasne ciasto, a na nim ciasto kakaowe.
Rabarbar obierz, opłucz, pokrój na kawałki o długości odpowiadającej szerokości blachy. Poukładaj je na cieście kakaowym zachowując centymetrowe odstępy. Lekko wciśnij w ciasto. Piecz całość w temp. 180 st. ok. 40 minut.
Rozpuść białą czekoladę. Rozsmaruj ją na schłodzonym cieście. Poczekaj, aż stężeje. Następnie rozsmaruj roztopioną ciemną czekoladę. Zanim polewa stężeje, utwórz na niej fale za pomocą specjalnego skrobaka lub widelca.
Czas ok. 90 min; porcja – 190 kcal, cena 90 gr.
Surowego rabarbaru nie da się długo przechowywać, bo traci smak. Po owinięciu w wilgotne ręczniki papierowe lub ściereczkę trzymaj go w chłodzie nie dłużej niż trzy dni.
Inny sposób to mrożenie obranych łodyg. Rabarbar możesz również pasteryzować z dodatkiem cukru lub robić z niego pikantne chutneye.
Do ciast możesz dodać także wiśnie, truskawki lub inne owoce.Źródło: Świat kobiety