Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowana papryka"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 986
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 986
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Z papryk wykrawamy gniazda nasienne. Z każdej odcinamy górną część na 1/3 wysokości i siekamy w kostkę.
Dymkę myjemy i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy.
Mielone mięso smażymy na oleju. Po ok. 3 minutach dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, dymkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz i 150 ml bulionu, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar płynu. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mięsno-ryżową masą nadziewamy papryki i ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podlewamy 200 ml warzywnego bulionu i pieczemy ok. 30 minut w 200oC. Po ok. 15 minutach możemy przykryć naczynie folią aluminiową, żeby papryki za bardzo się nie spiekły. Podajemy od razu po upieczeniu.
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 4,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 490 kcal Białko 19 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 40 g.Źródło: Rewia