Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowane ziemniaki"
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 585
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 626
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 585
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 626
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wytrzyj do sucha, ułóż na blasze. Piecz 45 minut w temperaturze 200°C. Następnie lekko przestudź, rozetnij wzdłuż i delikatnie wydrąż. Wydrążone środki wrzuć do miseczki.
Pomidory umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Połowę pomidorów wymieszaj ze środkami ziemniaków. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż do składników w miseczce. Dodaj starty ser. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Farsz nałóż do wydrążonych łupinek ziemniaków. Ustaw je ponownie na blasze i zapiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 200°C.
Pozostałe pomidory wymieszaj z jogurtem. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Trochę zostaw do dekoracji, resztę domieszaj do jogurtu. Gotowe ziemniaki polej przygotowanym dipem. Posyp resztą ziół.Źródło: Naj