Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym jadłospisie. Jeśli chcesz, by był delikatny i soczysty, przygotuj go według poniższego przepisu.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 245
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 539
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 245
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 539
Składniki
Opłucz mięso, podziel na kawałki i włóż do garnka.
Obierz i pokrój na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, seler). Obierz cebulę i opal nad palnikiem. Dołóż warzywa do mięsa.
Wlej do garnka około litr wody. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i płaską łyżeczkę soli.
Zagotuj wodę w garnku. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 60-70 minut (do miękkości mięsa). Na ostatni kwadrans gotowania dołóż do garnka oczyszczone wątróbki.
Odlej z garnka wywar (do osobnego naczynia). Mięso i warzywa odłóż do przestudzenia. W niewielkiej ilości wywaru namocz kajzerkę (resztę wywaru wykorzystaj np. do przygotowania zupy).
Oddziel mięso z golonki od niejadalnych części. Wszystkie składniki z wywaru (razem z ziołami) zmiel z namoczoną kajzerką przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.
Dodaj do masy 2 oddzielone od białek żółtka jaj, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz przestudzone masło. Całość wyrób dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszają ją do masy mięsnej.
Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (30-35 cm).
Na dolnej półce nagrzanego do 190°C piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.
Wstaw pasztet na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i piecz pasztet jeszcze przez 40-50 minut. Przed końcem pieczenia posmaruj wierzch pasztetu żółtkiem wymieszanym z mlekiem – dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.