Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Pasztet
  • Wędliny
  • Przepis na

Pasztet

17.04.2025 Odsłon: 48691
5.0 (69 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Pasztet to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym jadłospisie. Jeśli chcesz, by był delikatny i soczysty, przygotuj go według poniższego przepisu.

Pasztet wielkanocny - obowiązkowy na świątecznym stole

Żurek, mazurek, sałatka, jarzynowa i on - pasztet mięsny. To prawdziwe klasyki świątecznego stołu, bez których trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc. Właśnie pasztet domowy to jedna z pozycji w menu, na które czekamy przez cały rok. W końcu w święta smakuje najlepiej.

Nasz przepis na pyszny domowy pasztet nie jest skomplikowany, a efekt z pewnością spełni oczekiwania twoje i wszystkich domowników. W przygotowanie domowego pasztetu zaangażuj też domowników - to może być nowa wielkanocna rodzinna tradycja.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na pasztet

Jak zrobić dobry pasztet pieczony? Wykonuj krok po kroku ten przepis, a z pewnością efekt cię zadowoli. Proponujemy pomysł na pasztet w kąpieli wodnej.

Zacznij od opłukania mięsa, podzielenia go na kawałki i przełożenia do garnka. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie obierz i opal nad palnikiem cebulę. Tak przygotowane warzywa przełóż do mięsa. Do garnka wlej litr wody, następnie dodaj: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól. Następnie należy zagotować wodę w garnku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę - aż mięso zmięknie. Pod koniec, na ostatni kwadrans, włóż do garnka także oczyszczone wątróbki.

Do osobnego naczynia odlej na tym etapie wywar, a mięso i warzywa odstaw, niech przestygną. W niewielkiej ilości wywaru namocz kajzerkę. Mięso z golonki oddziel od niejadalnych części, a wszystkie składniki wywaru razem z namoczoną bułką zmiel przez maszynkę z sitkiem z drobnymi oczkami.

Do całej masy dodaj dwa żółtka jaj, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszktołową i przestudzone masło. Całość wyrabiaj dłonią, nie zapomnij doprawić do smaku. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy mięsnej.

Pozostało już tylko przełożyć masę do keksówki i wstawić pasztet na środkowy poziom piekarnika - piecz 30 minut w 190°C, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze przez 40 minut. Podczas całego procesu pieczenia niech na dolnej półce piekarnika stoi naczynie napełnione gorącą wodą. W ten sposób twój pasztet mięsny wyjdzie najlepszy.

Domowy pasztet - różne warianty

Jak widać, pieczenie pasztetu nie jest zbyt skomplikowane i z pewnością każdy może sobie poradzić z tym zadaniem.

Pieczony domowy pasztet można przygotować na wiele sposobów, a ten powyższy jest tylko jedną z propozycji. Jeżeli masz ochotę wypróbować inne propozycje, polecamy m.in. pasztet z warzywami, pasztet z jajkami czy pasztet z królika.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 117165

do 60 min 60 min
136
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 5831

do 30 min 30 min
7
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8064

do 15 min 15 min
13
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3022

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 1686

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1348

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 117165

do 60 min 60 min
136
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 5831

do 30 min 30 min
7
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8064

do 15 min 15 min
13
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3022

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 1686

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1348

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Pasztet
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 1 golonka z indyka (około 400 g)
  • 300 g kurzych wątróbek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera (około 150 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 50 g płynnego masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • sól, mielony pieprz (do smaku)
  • 2 jajka ( 1 żółtko)
  • 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
1

Opłucz mięso, podziel na kawałki i włóż do garnka.

2

Obierz i pokrój na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, seler). Obierz cebulę i opal nad palnikiem. Dołóż warzywa do mięsa.

3

Wlej do garnka około litr wody. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i płaską łyżeczkę soli.

4

Zagotuj wodę w garnku. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 60-70 minut (do miękkości mięsa). Na ostatni kwadrans gotowania dołóż do garnka oczyszczone wątróbki.

5

Odlej z garnka wywar (do osobnego naczynia). Mięso i warzywa odłóż do przestudzenia. W niewielkiej ilości wywaru namocz kajzerkę (resztę wywaru wykorzystaj np. do przygotowania zupy).

6

Oddziel mięso z golonki od niejadalnych części. Wszystkie składniki z wywaru (razem z ziołami) zmiel z namoczoną kajzerką przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.

7

Dodaj do masy 2 oddzielone od białek żółtka jaj, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz przestudzone masło. Całość wyrób dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8

Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszają ją do masy mięsnej.

9

Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (30-35 cm).

10

Na dolnej półce nagrzanego do 190°C piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.

11

Wstaw pasztet na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i piecz pasztet jeszcze przez 40-50 minut. Przed końcem pieczenia posmaruj wierzch pasztetu żółtkiem wymieszanym z mlekiem – dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki