Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym jadłospisie. Jeśli chcesz, by był delikatny i soczysty, przygotuj go według poniższego przepisu.
Żurek, mazurek, sałatka, jarzynowa i on - pasztet mięsny. To prawdziwe klasyki świątecznego stołu, bez których trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc. Właśnie pasztet domowy to jedna z pozycji w menu, na które czekamy przez cały rok. W końcu w święta smakuje najlepiej.
Nasz przepis na pyszny domowy pasztet nie jest skomplikowany, a efekt z pewnością spełni oczekiwania twoje i wszystkich domowników. W przygotowanie domowego pasztetu zaangażuj też domowników - to może być nowa wielkanocna rodzinna tradycja.
Jak zrobić dobry pasztet pieczony? Wykonuj krok po kroku ten przepis, a z pewnością efekt cię zadowoli. Proponujemy pomysł na pasztet w kąpieli wodnej.
Zacznij od opłukania mięsa, podzielenia go na kawałki i przełożenia do garnka. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie obierz i opal nad palnikiem cebulę. Tak przygotowane warzywa przełóż do mięsa. Do garnka wlej litr wody, następnie dodaj: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól. Następnie należy zagotować wodę w garnku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę - aż mięso zmięknie. Pod koniec, na ostatni kwadrans, włóż do garnka także oczyszczone wątróbki.
Do osobnego naczynia odlej na tym etapie wywar, a mięso i warzywa odstaw, niech przestygną. W niewielkiej ilości wywaru namocz kajzerkę. Mięso z golonki oddziel od niejadalnych części, a wszystkie składniki wywaru razem z namoczoną bułką zmiel przez maszynkę z sitkiem z drobnymi oczkami.
Do całej masy dodaj dwa żółtka jaj, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszktołową i przestudzone masło. Całość wyrabiaj dłonią, nie zapomnij doprawić do smaku. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy mięsnej.
Pozostało już tylko przełożyć masę do keksówki i wstawić pasztet na środkowy poziom piekarnika - piecz 30 minut w 190°C, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze przez 40 minut. Podczas całego procesu pieczenia niech na dolnej półce piekarnika stoi naczynie napełnione gorącą wodą. W ten sposób twój pasztet mięsny wyjdzie najlepszy.
Jak widać, pieczenie pasztetu nie jest zbyt skomplikowane i z pewnością każdy może sobie poradzić z tym zadaniem.
Pieczony domowy pasztet można przygotować na wiele sposobów, a ten powyższy jest tylko jedną z propozycji. Jeżeli masz ochotę wypróbować inne propozycje, polecamy m.in. pasztet z warzywami, pasztet z jajkami czy pasztet z królika.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 104
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 100
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 104
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 100
Składniki
Opłucz mięso, podziel na kawałki i włóż do garnka.
Obierz i pokrój na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, seler). Obierz cebulę i opal nad palnikiem. Dołóż warzywa do mięsa.
Wlej do garnka około litr wody. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i płaską łyżeczkę soli.
Zagotuj wodę w garnku. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 60-70 minut (do miękkości mięsa). Na ostatni kwadrans gotowania dołóż do garnka oczyszczone wątróbki.
Odlej z garnka wywar (do osobnego naczynia). Mięso i warzywa odłóż do przestudzenia. W niewielkiej ilości wywaru namocz kajzerkę (resztę wywaru wykorzystaj np. do przygotowania zupy).
Oddziel mięso z golonki od niejadalnych części. Wszystkie składniki z wywaru (razem z ziołami) zmiel z namoczoną kajzerką przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.
Dodaj do masy 2 oddzielone od białek żółtka jaj, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz przestudzone masło. Całość wyrób dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszają ją do masy mięsnej.
Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (30-35 cm).
Na dolnej półce nagrzanego do 190°C piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.
Wstaw pasztet na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i piecz pasztet jeszcze przez 40-50 minut. Przed końcem pieczenia posmaruj wierzch pasztetu żółtkiem wymieszanym z mlekiem – dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.