Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jak byłam mała babcia takie robiła! teraz ja zrobiłam dla bratanicy
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 128
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 342
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 376
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 128
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 342
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 376
Składniki
Bite faworki bije się aby miały bardzo ładne bąbelki. Na stolnicę wysypuję mąkę, sól, cukier, w dołek wlewam żółtka i dodaję śmietanę. Przepis jest dosyć dokładny i powinno wyjść ciasto jak na pierogi. Jeśli jest za suche to zawsze można dobić żółtko, lub dodać śmietany. Uformowane ciasto obijam wałkiem przez 10 minut aż w cieście zaczną się tworzyć płaskie bąble. Potem ciasto powinno odpocząć godzinę pod ścierką. Później wystarczy rozwałkować, pokroić, zawinąć i usmażyć na smalcu lub oleju rzepakowym. Bardzo łatwy przepis ale trzeba w faworki włożyć trochę serca i siły :)