Do góry

Desery Przepis na:

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 12217

Dodano:

Odsłon: 3562

Faworki drożdżowe

Składniki

  • Mąka pszenna 250 g
  • Mleko 1/2 szklanki (letnie)
  • Cukier łyżka
  • Masło 50 g
  • Drożdże świeże 25 g
  • Jajko 1
  • Spirytus/wódka/ocet łyżka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faworki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn. Do miski rozkruszyć drożdże, wlać letnie mleko oraz cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.



    Masło rozpuścić i przestudzić.



    Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, łyżkę wódki, przestudzone masło oraz mąkę. Ciasto wyrobić do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. (w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.).



    Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.



    Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość ok 3 mm. Pociąć na długie pasy wzdłuż całego ciasta, a następnie na mniejsze prostokąty. Na każdym kawałku zrobić nacięcie nożem. jeden bok ciasta przeplatamy przez środek ciasta. Patrz film poniżej.



    Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe wyłożyć na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń