Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faworki luksusowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Do przesianej mąki dodaję sól, łyżeczkę cukru wanilinowego, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagniatam ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i wyrabiam je tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie zbijam przez kilka minut wałkiem.
Rozwałkowuję ciasto bardzo cienko, kroję na paski o wymiarach ok. 3x8 cm, a potem przecinam w środku i przewijam z jednego końca.
Rozgrzewam tłuszcz, smażę faworki z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjmuję, osączam i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.Źródło: Kobieta i życie