Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faworki luksusowe"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3894
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415015
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2437
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3894
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415015
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2437
Składniki
Do przesianej mąki dodaję sól, łyżeczkę cukru wanilinowego, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagniatam ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i wyrabiam je tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie zbijam przez kilka minut wałkiem.
Rozwałkowuję ciasto bardzo cienko, kroję na paski o wymiarach ok. 3x8 cm, a potem przecinam w środku i przewijam z jednego końca.
Rozgrzewam tłuszcz, smażę faworki z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjmuję, osączam i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.Źródło: Kobieta i życie