Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faworki w cukrze pudrze"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 322
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 322
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję żółtka oraz śmietanę (ew. trochę spirytusu albo likieru migdałowego). Zagniatam rękoma. Potem przez kilka minut uderzam w nie wałkiem, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Dobrze wyrobione ciasto dzielę na porcje. Każdą rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy lekko oprószonej mąką.
Placki tnę na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy z pasków nacinam wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przekładam jeden z końców paska. Wywijam go i formuję faworki.
W szerokim garnku o grubym dnie mocno rozgrzewam olej do głębokiego smażenia. Partiami wkładam faworki. Ciastka smażę na złoty kolor z obu stron. Gotowe faworki przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu.
Przed podaniem ciastka lukruję lub posypuję cukrem pudrem (ew. przesianym z wanilią).Źródło: Naj