Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Absolutnie obłędne, szybkie, tanie. ie da się ich zepsuć. Sprawdzą się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale i na co dzień - kiedy tylko weźmie Was ochota na coś słodkiego do pochrupania. Czy trzeba czegoś więcej?
Mąkę przesiewamy (na początek 25 dag starczy, później będziemy dosypywać i podsypywać), dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na elastyczne ciasto.Rozgrzewamy olej, ma być go tyle, aby faworki mogły swobodnie pływać (litr wystarczy). Ciasto cienko wałkujemy, nie powinno być one grubsze od tego na pierogi.
Wycinamy dłuższe lub krótsze wstążeczki, według upodobań. Nacinamy pośrodku (dłuższe ponacinałam na obu końcach).Faworka przewijamy przez ''dziurkę'', czyli nacięcie. I smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu rozkładając je na blaszce wyłożonej papierowymi ręcznikami.Faworków nie można zepsuć, a stopień wysmażenia (kolor) będzie miał jedynie wpływ na ich chrupkość. Jaśniejsze będą lekko miękkie, za to te ciemniejsze będą bardziej chrupiące. Nie bez znaczenia jest tu też grubość - im cieńsze tym bardziej kruchutkie.
Powidła śliwkowe w pięć minut zrobione są na dwóch produktach: suszonych śliw...
Odsłon: 4073
Gdy masz ochotę na coś słodkiego już w tej chwili, polecam ten deser. Jest do...
Odsłon: 39964
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 143
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 267
Jesteś wielbicielem podrobów, to mam dla Ciebie idealny przepis, nie jadłam j...
Odsłon: 449
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 213
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 58
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 143
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 267
Jesteś wielbicielem podrobów, to mam dla Ciebie idealny przepis, nie jadłam j...
Odsłon: 449
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 213
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 58
Składniki
Mąkę przesiewamy (na początek 25 dag starczy, później będziemy dosypywać i podsypywać), dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na elastyczne ciasto.Rozgrzewamy olej, ma być go tyle, aby faworki mogły swobodnie pływać (litr wystarczy). Ciasto cienko wałkujemy, nie powinno być one grubsze od tego na pierogi.
Wycinamy dłuższe lub krótsze wstążeczki, według upodobań. Nacinamy pośrodku (dłuższe ponacinałam na obu końcach).Faworka przewijamy przez ''dziurkę'', czyli nacięcie. I smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu rozkładając je na blaszce wyłożonej papierowymi ręcznikami.Faworków nie można zepsuć, a stopień wysmażenia (kolor) będzie miał jedynie wpływ na ich chrupkość. Jaśniejsze będą lekko miękkie, za to te ciemniejsze będą bardziej chrupiące. Nie bez znaczenia jest tu też grubość - im cieńsze tym bardziej kruchutkie.
Przepisy Desery
Desery
Prezydent
Desery
Ptasie mleczko z galaretką
Desery
Rolada bezowa z malinami
Desery
Kokosowe kostki
Prezydent
Doskonałe ciasto na wiele okazji. Ciemna masa z dodatkiem dużej ilości czekol...
Odsłon: 58
Ptasie mleczko z galaretką
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 876