Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne faworki smażone w głębokim tłuszczu w okresie karnawału oraz tłustego czwartku. W tym czasie konkurują nawet z pączkami.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1540
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 114
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18361
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 583
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1020
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1540
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 114
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18361
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 583
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1020
Składniki
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło i siekamy bardzo drobno. 2. Jajko, żółtka i śmietanę roztrzepujemy w miseczce na puszystą masę i dodajemy do mąki. Dolewamy łyżkę spirytusu i zagniatamy ciasto. 3. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękło dzięki czemu łatwiej się go rozwałkuje. 4. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki. Radełkiem do pizzy kroimy paski o szerokości 3 cm, długości 8-10 cm W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. 5. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy z garnka i odsączamy na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości wychodzą 2 solidne talerze faworków.