Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne faworki smażone w głębokim tłuszczu w okresie karnawału oraz tłustego czwartku. W tym czasie konkurują nawet z pączkami.
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 319
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 748
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 569
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 192
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 319
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 748
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 569
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 192
Składniki
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło i siekamy bardzo drobno. 2. Jajko, żółtka i śmietanę roztrzepujemy w miseczce na puszystą masę i dodajemy do mąki. Dolewamy łyżkę spirytusu i zagniatamy ciasto. 3. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękło dzięki czemu łatwiej się go rozwałkuje. 4. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki. Radełkiem do pizzy kroimy paski o szerokości 3 cm, długości 8-10 cm W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. 5. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy z garnka i odsączamy na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości wychodzą 2 solidne talerze faworków.