Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne faworki smażone w głębokim tłuszczu w okresie karnawału oraz tłustego czwartku. W tym czasie konkurują nawet z pączkami.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12125
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1357
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12815
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4399
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12125
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1357
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12815
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4399
Składniki
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło i siekamy bardzo drobno. 2. Jajko, żółtka i śmietanę roztrzepujemy w miseczce na puszystą masę i dodajemy do mąki. Dolewamy łyżkę spirytusu i zagniatamy ciasto. 3. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękło dzięki czemu łatwiej się go rozwałkuje. 4. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki. Radełkiem do pizzy kroimy paski o szerokości 3 cm, długości 8-10 cm W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. 5. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy z garnka i odsączamy na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości wychodzą 2 solidne talerze faworków.