Do góry

Desery Przepis na:

Faworki z Lyonu (Bugnes lyonnaises)

Faworki z Lyonu (Bugnes lyonnaises)

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 18262

Dodano:

Odsłon: 1300

faworki smaczne, na drugi dzień równie kruche, ale ciężko się je wałkuje

Składniki

  • 170 g skrobi kukurydzianej
  • 170 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 70g masła
  • 100 g cukru
  • otarta skorka z pomarańczy
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mikserem ucieramy miękkie masło , skórkę pomarańczową, sól oraz cukier.

  2. Następnie dodajemy po jajku, a na końcu mąkę i skrobię. Gdy ciasto jest jednorodne, należy zawinąć ją w folię spożywczą oraz schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.

  3. Następnego dnia wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na ok 3-4mm grubości i formujemy faworki: ciasto tniemy na paski , w środku wzdłuż nacinamy ostrym nożem i koniec faworka przewlekamy przez środek nacięcia.

  4. Na rozgrzany smalec wkładamy faworki i smażymy na zloty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 lutego 2018 Wałkowanie wałkowaniem ale jaka pyszna nagroda:))))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń