Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was serdecznie, dzisiaj podzielę się z wami francuskim przepisem na „niewidzialna” szarlotkę aka gateau invisible aux pommes. Szarlotka, która jest dosłownie „napakowana” jabłkami. Jest przepyszna, lekka i bardzo szybka do zrobienia. Polecam ja serdecznie, jest tak łatwa do zrobienia, ze nawet poczatkujący sobie z nią poradzą.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 96
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 96
Składniki
Do miski wbić jajka i utrzeć je na puszysta masę wraz z cukrami i szczypta soli. Następnie do utartych jajek dodać cynamon, mleko i rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać. Na koniec do miski przesiać mąkę, całość wymieszać rózga lub łopatka i odstawić na bok.
Przygotować jabłka: jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokroić na cieniutkie plasterki, można zrobić to nożem lub za pomocą mandoliny.
Teraz do ciasta dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Następnie dodać plasterki jabłek. Całość delikatnie wymieszać tak aby nie połamać plasterków jabłek, ale tak aby ciasto pokryło każdy kawałek jabłka.
Jabłka z ciastem przełożyć za pomocą łyżki do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Może to być keksówka (moja o wymiarach 31 x 12) lub okrągła forma o średnicy 18 lub 20 cm. Im mniejsza forma tym wyższe ciasto. Ponieważ ciasto ma lejącą konsystencje a jabłka są soczyste, formę dobrze jest postawić na tacy lub zabezpieczyć ja od spodu folią aluminiową, aby zapobiec wyciekaniu ciasta.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C. przez około godziny. Wystudzone ciasto podawać posypane cukrem pudrem lub z bita śmietana. Smacznego!