Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuski przekładaniec"
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 150
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 558
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 609
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 879
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 150
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 558
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 609
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 879
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 3 prostokąty równej wielkości. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Do przesianej mąki dodaj kakao oraz 10 dag cukru, wymieszaj. Dodaj miękki tłuszcz, wymieszaj palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Na koniec dodaj 5 dag startej na tarce czekolady, wymieszaj. Tak przygotowaną kruszonką posyp jeden kawałek ciasta.
Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Pozostałą czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do szklanej miski i roztop w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do mascarpone dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Dodaj bitą śmietanę oraz przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj.
Banany obierz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny. Pierwszy i drugi kawałek ciasta posmaruj kremem czekoladowym, rozłóż banany i delikatnie wciśnij w krem. Ułóż jeden na drugim, przykryj ciastem z kruszonką. Wstaw do lodówki.
40 minut. Porcja: 500 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie