Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fritata z porem i cukinią"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Cukinię oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę (cebulę dosyć drobno). Odcinamy zgrubiałe zielone liście pora, myjemy go i kroimy w talarki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pora, cukinię i 2-3 łyżki wody. Dusimy wszystko 7 do 10 minut, często mieszając.
Pomidor sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce jajka, podduszoną cebulę, por, cukinię, pomidor, starty ser, śmietanę i bułkę tartą. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz ewentualnie innymi przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wylewamy masę jajeczną z warzywami. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu poruszając patelnią. Po około 5 minutach, gdy jajka będą prawie całkowicie ścięte, odwracamy fritatę i smażymy jeszcze 1-2 min bez pokrywki.
<strong>Rada:</strong>
Do fritaty możemy dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub parówki, wówczas będzie bardziej sycąca.
25 minut Porcja: 135 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie