Do góry

Desery Przepis na:

Fritole – pączki weneckie

Fritole – pączki weneckie

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16764

Dodano:

Odsłon: 6521

Pączki w wersji weneckiej.

Składniki

  • 50 g rodzynek
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalałem na 15 minut gorącą wodą, odsączyłem. Wymieszałem mąkę, sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki.
    Wyrobiłem ciasto, stopniowo dolewając mleka. Ciasto przełożyłem do natłuszczonej miski, przykryłem ściereczką, odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Po wyrośnięciu jedną łyżką nabierałem porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwałem do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażyłem z obu stron, odsączyłem na papierowym ręczniku, posypałem cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń