Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki w wersji weneckiej.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414845
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2408
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414845
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2408
Składniki
Rodzynki zalałem na 15 minut gorącą wodą, odsączyłem. Wymieszałem mąkę, sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrobiłem ciasto, stopniowo dolewając mleka. Ciasto przełożyłem do natłuszczonej miski, przykryłem ściereczką, odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jedną łyżką nabierałem porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwałem do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażyłem z obu stron, odsączyłem na papierowym ręczniku, posypałem cukrem pudrem.