Do góry

Desery Przepis na:

Galaretkowiec z truskawkami

Galaretkowiec z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 98

Serniki na zimno z sezonowymi owocami lubi chyba każdy. Ten z galaretkami jest świetną opcją na letnie desery. Dzięki temu, że jest bajecznie kolorowy idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.

Składniki

  • biszkopty 100 g
  • twaróg sernikowy 1 kg
  • śmietana 30 % 150 ml
  • Cukier puder 8 łyżek
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Truskawki 500 g
  • galaretka wiśniowa 1 opakowanie
  • galaretka niebieska 1 opakowanie
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
  • Truskawki 300 g
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Żelatyna 1/2 łyżki
  • Truskawki 200 g (do dekoracji)
  • czekolada 70 % 50 g (do dekoracji)
  • śmietana 30 % 100 g (do dekoracji)
  • Cukier puder 2 łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Galaretkowiec z truskawkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody przelać do pojemników, wystudzić i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

  2. Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Połączyć z musem truskawkowym. Pozostawić do lekkiego stężenia.

  3. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Galaretki pokroić w kostkę. 500 g truskawek umyć, pozbawić szypułek i (ewentualnie) pokroić na mniejsze kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i kremówką. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać 1/2 przygotowanej żelatyny. Zmiksować. Masę serową wymieszać z truskawkami i przełożyć na biszkopty. Wyrównać i kilka razy uderzyć formą o blat, aby sernik równomiernie się rozłożył. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na stężałą masę serową wylać warstwę truskawkową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą porcję sera zmiksować z pozostałą żelatyną, dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować truskawkami, posiekaną czekoladą oraz ubitą z cukrem pudrem kremówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń