Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki na zimno z sezonowymi owocami lubi chyba każdy. Ten z galaretkami jest świetną opcją na letnie desery. Dzięki temu, że jest bajecznie kolorowy idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wszystkie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody przelać do pojemników, wystudzić i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Połączyć z musem truskawkowym. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Galaretki pokroić w kostkę. 500 g truskawek umyć, pozbawić szypułek i (ewentualnie) pokroić na mniejsze kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i kremówką. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać 1/2 przygotowanej żelatyny. Zmiksować. Masę serową wymieszać z truskawkami i przełożyć na biszkopty. Wyrównać i kilka razy uderzyć formą o blat, aby sernik równomiernie się rozłożył. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na stężałą masę serową wylać warstwę truskawkową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą porcję sera zmiksować z pozostałą żelatyną, dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować truskawkami, posiekaną czekoladą oraz ubitą z cukrem pudrem kremówką.