Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette to w skrócie, kruchy placek o nieregularnych brzegach. Moja tarta pieczona bez foremki, to właśnie galette ze śliwkami.
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 500
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 98
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17879
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5795
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2941
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 500
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 98
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17879
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5795
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2941
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem (masło musi być zimne). Żeby sobie ułatwić można dodać 1-2 łyżki wody. Gotowe ciasto schowałem do lodówki. Ciasto musi tam poleżakować, dzięki temu nie będzie się kurczyło podczas pieczenia.
Śliwki pokroiłem na połówki (mogą być świeże lub mrożone). Ciasto rozwałkowałem na placek o grubości 3-4 mm przypominający koło. Przełożyłem je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, później byłoby to bardzo trudno zrobić.
Na ciasto wysypałem równą warstwę kaszy manny (powinna wchłonąć nadmiar soku) zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegu. Na mannie układałem śliwki, skórką do dołu. Cukier z cynamonem i płatkami wymieszałem a następnie posypałem nimi śliwki.
Brzegi ciasta zawijałem do środka, całość posmarowałem białkiem i posypałem cukrem.
Piekłem w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Około 10 minut przed końcem ciasto przełożyłem na dół i piekłem tylko na dolnej grzałce.
Przemycamy zdrowie: W cieście łatwo ukryć płątki owsiane, kurkumę i otręby.