Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette to w skrócie, kruchy placek o nieregularnych brzegach. Moja tarta pieczona bez foremki, to właśnie galette ze śliwkami.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36183
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1133
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 110
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36183
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1133
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 110
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem (masło musi być zimne). Żeby sobie ułatwić można dodać 1-2 łyżki wody. Gotowe ciasto schowałem do lodówki. Ciasto musi tam poleżakować, dzięki temu nie będzie się kurczyło podczas pieczenia.
Śliwki pokroiłem na połówki (mogą być świeże lub mrożone). Ciasto rozwałkowałem na placek o grubości 3-4 mm przypominający koło. Przełożyłem je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, później byłoby to bardzo trudno zrobić.
Na ciasto wysypałem równą warstwę kaszy manny (powinna wchłonąć nadmiar soku) zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegu. Na mannie układałem śliwki, skórką do dołu. Cukier z cynamonem i płatkami wymieszałem a następnie posypałem nimi śliwki.
Brzegi ciasta zawijałem do środka, całość posmarowałem białkiem i posypałem cukrem.
Piekłem w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Około 10 minut przed końcem ciasto przełożyłem na dół i piekłem tylko na dolnej grzałce.
Przemycamy zdrowie: W cieście łatwo ukryć płątki owsiane, kurkumę i otręby.