Do góry

Desery Przepis na:

Gemista, czyli faszerowane pomidory na ciepło

Gemista, czyli faszerowane pomidory na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 43

Przepis wart wypróbowania: "Gemista, czyli faszerowane pomidory na ciepło"

Składniki

  • 6 dużych pomidorów
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 6 łyżek ryżu
  • olej
  • opcjonalnie:
  • 1/2 cukinii lub zielonej papryki
  • sos pomidorowy z dwóch zmiksowanych pomidorów
  • sól, pieprz
  • liście mięty, listki pietruszki
  • szczypta cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gemista, czyli faszerowane pomidory na ciepło

Przygotowanie

  1. porcji, 20 min, pieczenie ok. 15 min, porcja: 390 kcal, cena: 4-4,50 zł.

  2. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso, duś kilka minut. Dodaj sos, pieprz, miętę, natkę, sól i ryż (możesz dodać też cukinię lub zieloną paprykę). Duś chwilę, aż sos odparuje i dodaj szczyptę cukru.

  3. Pomidory umyj, zetnij górę, wydrąż. Dodaj miąższ do reszty nadzienia. Nafaszeruj wydrążone pomidory i do każdego wlej dodatkowo łyżkę ciepłej wody. 3 Do blachy wlej 1,5 szkl. ciepłej wody i 1/3 szkl. oleju. Ułóż pomidory. Piecz ok. 15 min.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń