Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gęś z owocami i sosem piernikowym"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
czas ok. 260 min; porcja – 610 kcal, cena 4,40 zł
Wyciśnij sok ze sparzonej pomarańczy. Połącz go w misce z czerwonym winem. Wrzuć suszone owoce, odstaw na około 6 godzin.
Cebule obierz, poszatkuj. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w plasterki. Gęś umyj pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj z zewnątrz i od środka solą oraz pieprzem.
Osącz suszone owoce. 1/4 odłóż, resztę wymieszaj z cebulą i plasterkami jabłka. Dodaj otarte z gałązek listki majeranku. Nadzienie raz jeszcze wymieszaj. Napełnij gęś. Zszyj otwór, zwiąż nóżki. Szyję gęsi przypnij wykałaczkami do korpusu.
Tuszkę ułóż w brytfannie, podlej bulionem. Piecz pod przykryciem w temp. 180 st ok. 4 godziny. Wrzuć odłożone owoce. Dopiekaj bez pokrywki ok. 30 min. Powstały sos wlej do rondelka, zagotuj z pokruszonymi piernikami. Zagęść mąką kukurydzianą, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sosem i owocami.Źródło: Świat kobiety