Do góry

Desery Przepis na:

Gęsta zupa z papryką

Gęsta zupa z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Gęsta zupa z papryką"

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 1 porcja rosołowa (korpus
  • 3 skrzydełka)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3-4 duże pomidory
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1-2 ząbki czosnku
  • maggi
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 2,10 zł

  2. Papryki umyj, osusz. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Opiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. Włóż do foliowego woreczka. Odłóż do przestudzenia.

  3. Porcję rosołową opłucz starannie, włóż do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, usuń pojawiającą się szumowinę. Wrzuć obraną i opieczoną na palniku cebulę. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć do gotującego się wywaru. Dodaj obraną pietruszkę oraz seler. Gotuj całość na małym ogniu około 30 minut.

  4. Pomidory sparz na sicie, przelej zimną wodą. Usuń skórkę i gniazda nasienne. Miąższ pokrój, wrzuć do zupy. Papryki obierz, usuń nasiona, również dodaj do rosołku. Gotuj razem 10 min.

  5. Usuń z wywaru pietruszkę, seler i cebulę. Zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, cukrem, posiekanym czosnkiem oraz odrobiną maggi.

  6. Gotując zupę, zyskujesz na sałatkę jarzynową. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera wystarczy drobno pokroić i wymieszać z posiekanymi jajkami, ogórkiem, cebulą, groszkiem oraz majonezem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń