Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym sposobem na wykorzystanie białek. Tym razem przygotujemy lekkie gniazdka bezowe, które wypełnimy prostym kremem ze śmietanki i mascarpone. Gniazdka same w sobie są chrupiące na zewnątrz, ale ich środek nadal jest przyjemnie piankowy i słodki. Lekki krem skutecznie łagodzi słodycz bezy, a owoce nie tylko zdobią nasz deser, ale też nadają mu przyjemnej świeżości.
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 21
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 224
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 27
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 21
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 224
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 27
Składniki
Do dużej, czystej i przetartej odrobiną octu miski przelej cztery białka dużych jaj. Zacznij je ubijać przy pomocy miksera na niskich obrotach, aż lekko się spienią. Zwróć uwagę na czystość przyrządów i na to, żeby były całkowicie suche po myciu. Kiedy białka zaczną przypominać wodę z kąpieli, zwiększ obroty miksera na średnio-niskie, dodaj do nich łyżeczkę octu i ubijaj do momentu, aż łopatki miksera zaczną zostawiać na białkach wyraźny ślad.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zwiększ obroty miksera na średnio-wysokie i zacznij dodawać do białek 240 g drobnego, białego cukru. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj zawartość miski do rozpuszczenia cukru w białkach. Uzbrój się w cierpliwość, bo proces dodawania cukru długo potrwa – mi zajął około 20 minut. Warto pamiętać o oczyszczaniu ściany miski sylikonową szpatułką. Po dodaniu ostatniej porcji cukru zwiększ obroty miksera na wysokie i ubijaj bezę przez kolejne trzy minuty, aż białka staną się lśniące i sztywne.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Tak przygotowaną bezę uformuj w duże gniazdka o średnicy 8-10 cm.
Wstaw blachę z uformowanymi gniazdkami na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na dwie godziny. W trakcie suszenia bez nie otwieraj piekarnika.
Po upływie dwóch godzin wyłącz grzanie w piekarniku i uchyl lekko drzwiczki. Gniazdka pozostaw w piekarniku na co najmniej dwie godziny, do całkowitego wystudzenia. Kiedy bezy są już chłodne, wyjmij blachę i przełóż je w suche miejsce.
Nadzienie do bez przygotuj bezpośrednio przed ich podaniem. Do dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 20 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz z powiększeniem się objętości kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij każde gniazdko. Ja używam najprostszej możliwej tylki, czyli 1A. Gotowe bezy ozdób owocami – w moim wypadku były to plasterki kiwi, borówki i maliny.
Smacznego!