Do góry

Desery Przepis na:

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 2113

Ciasto na gofry przygotowane jest z drożdżami, a gofry wychodzą delikatne, lekkie i puszyste. Zaletą ich jest bardzo mała ilość cukru.

Składniki

  • mąka 1 i 1/2 szk,
  • jajka 2 szt,
  • woda gazowana 180 ml,
  • masło 90 g,
  • cukier 1 łyżka,
  • ciepłe mleko 210 ml,
  • drożdże suszone 3 g,
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka,
  • sól 1 szczypta,
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gofry belgijskie

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z drożdżami. W drugiej misce wymieszać wodę, żółtka, ciepłe mleko, cukier, cukier waniliowy i sól.

  2. Dodać mąkę z drożdżami i całość zmiksować. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Ciasto odstawić na 15 minut.

  3. Po tym czasie białka ubić na pianę i dodać do ciasta. Delikatnie mieszać do momentu połączenia się białek z ciastem. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Gofry piec w gofrownicy do momentu zarumienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń