Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry z twarogiem to idealna propozycja dla każdego, kto szuka lekkiej, ale jednocześnie sycącej i wartościowej alternatywy dla tradycyjnych gofrów. Są niezwykle puszyste, wilgotne w środku i mają charakterystyczny, delikatnie kwaskowaty smak, który wyróżnia je spośród innych przekąsek. Gofry twarogowe są doskonałym wyborem na pożywne śniadanie, deser, a nawet przekąskę w ciągu dnia. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj też gofrów z serka wiejskiego.
Gofry z twarogiem są bogatym źródłem białka - twaróg i jajka wspomagają budowę i regenerację mięśni. Mąka orkiszowa dostarcza błonnika, który wspiera trawienie, a użycie ksylitolu to rozwiązanie dla osób chcących obniżyć poziom cukru we krwi po posiłku, ponieważ ma on niższy indeks glikemiczny. Wartość odżywcza w tych gofrach znacznie przewyższa tradycyjne słodkie przekąski, dzięki czemu będą idealne jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Są też szybkie i proste w przyrządzeniu, a dużą zaletą jest możliwość zaserwowania podobnie jak naleśników, zarówno na słodko - z owocami i czekoladą - jak i na słono.
Użycie tych dwóch składników jest jedną z największych zalet tego przepisu, ale jak wiadomo - nie zawsze wszystko znajduje się w domu. Mąkę orkiszową możesz zastąpić zwykłą pszenną, typu 500 lub 550, ale pamiętaj, że mają one inną chłonność i najprawdopodobniej trzeba ich będzie dodać 1-2 łyżki więcej. Ksylitol z kolei możesz zastąpić zwykłym cukrem, najlepiej drobnym. Zmniejsz jego ilość do 2 łyżek, gdyż cukier brzozowy jest słodszy od zwykłego.
Konsystencja ciasta na gofry powinna przypominać śmietanę 18 proc.. Zbyt rzadka masa sprawi, że gofry się nie usmażą i zamiast chrupiących placków otrzymasz gumowe flaki. Najlepiej jest sprawdzić ciasto, smażąc w gofrownicy jedną łyżkę. Gęstość możesz korygować, dodając mąkę i mleko, ale pamiętaj, by dodawać je stopniowo, po jednej łyżce. Zbyt duża ilość suchych składników sprawi, że całość będzie twarda. Zwróć też uwagę na rodzaj używanego twarogu - zbyt wilgotny i tłusty może spowodować, że ciasto będzie za rzadkie, a po upieczeniu gofry nie będą chrupiące.
Białka należy ubijać w czystej, suchej misce, bez żadnych śladów tłuszczu i innych zanieczyszczeń. Dodaj szczyptę soli, co przyspieszy i ułatwi proces ubijania. Pamiętaj, aby pianę dodawać do ciasta na samym końcu i bezpośrednio przed smażeniem. Delikatnie mieszaj wszystko drewnianą łyżką, a nie mikserem, aby zachować bąbelkową strukturę. Wykonuj ruchy od dna do góry, przykrywając pianę ciastem.
Upewnij się, że gofrownica jest dobrze nagrzana i, jeśli to konieczne, delikatnie posmarowana olejem, mimo że w przepisie znajduje się on już w cieście. Najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka, którym sprawnie wysmarujesz formę. Nie otwieraj urządzenia zbyt wcześnie – poczekaj, aż upieką się na złoty kolor. Nastąpi to po około 3 minutach, kiedy z gofrownicy przestanie wydobywać się para. Jeśli dysponujesz urządzeniem o małej mocy, często wykorzystywanym trikiem jest obrócenie całej gofrownicy w połowie pieczenia. Ma to zagwarantować lepsze przyrumienienie obu stron gofrów, wykorzystując siłę grawitacji.
Kluczowy jest sposób studzenia przekąski po wyjęciu z gofrownicy. Aby gofry były chrupiące, po upieczeniu przekładamy je na kratkę kuchenną, a nie na talerz. Dzięki temu para wodna swobodnie odparuje, a spód gofra nie zmięknie. Jeśli chcesz je później podgrzać, idealnie sprawdzi się do tego sucha patelnia lub sucha gofrownica. Nie dodawaj tłuszczu, gdyż rozmiękczy upieczone już ciasto.
Dodatek twarogu zmienia teksturę i smak gofrów, sprawiając, że są one bardziej wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Jeśli wolisz bardziej tradycyjny smak, możesz lekko zmniejszyć ilość użytego białego sera, ale zachowaj proporcje pozostałych składników. Wymieszaj wszystko dobrze na gładką masę, w razie potrzeby dodając po łyżce mleka.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 273
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 273
Składniki
Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj ksylitol.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski z twarogiem. Składniki wymieszaj. Następnie do masy twarogowej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wlej mleko i olej. Składniki wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę z białek przełóż do ciasta. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Gofry z twarogiem piecz w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.