Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki w kapuście białej z ryżem"
Polecam.
Odsłon: 699
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36154
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 210
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 356
Polecam.
Odsłon: 699
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36154
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 210
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 356
Składniki
Kapustę przygotowujemy według rady podanej w ramce obok przez Hannę Szymkiewicz. Wodę z gotowania kapusty zachowujemy.
Ryż gotujemy na sypko, cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Mięso, ryż, cebulę i jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu. Liście zwijamy w gołąbki i układamy w dużym płaskim naczyniu. Zalewamy odstawioną wodą. Przykrywamy. Jeśli robimy gołąbki z młodej kapusty, dusimy je na małym ogniu około 40 minut, przygotowane ze starszej kapusty, wymagają dłuższego duszenia.
Sos: Obraną cebulę drobno siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Szklimy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i smażymy 8-10 minut. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Chwilkę gotujemy. Jeśli sos jest za gęsty, można do niego dolać 1/2 szklanki wody z kapusty. Sosem polewamy ciepłe gołąbki.
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 208 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 29 g.Źródło: Rewia