Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
Z kapusty usuń wierzchnie liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż kapustę i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aby liście napęczniały i dały się łatwo oddzielić. Kapustę wyjmij z garnka i oddziel liście. Twarde zgrubienia na liściach ostrożnie zetnij ostrym nożem.
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając do niej 1 łyżkę masła. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do miski włóż przestudzoną kaszę, dodaj cebulę z pieczarkami, jajko oraz majeranek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń (najpierw boki do środka a potem zroluj).
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały i ułóż w nim gołąbki jeden obok drugiego. Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut.
100 minut. Sztuka: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie