Do góry

Desery Przepis na:

Góra lodowa

Góra lodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1151

Dodano:

Odsłon: 22876

Mleko w proszku to wspomnienie smaków z dzieciństwa - tu połączone w pysznym cieście

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 kieliszek rumu lub wódki
  • 1 opakowanie kremu do karpatki
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao - stopniowo, ciągle miksując przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 30 min. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

  2. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przykrywamy folią spożywczą - tak aby dotykała do masy (zapobiegniemy w ten sposób powstaniu kożucha) i studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem do karpatki i ucieramy do powstania jednolitej masy.

  3. Masło zagotowujemy z wodą i cukrem. Studzimy. Zimne miksujemy z dwoma szklankami mleka w proszku. Masę dzielimy na pół . Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.

  4. Pierwszy blat biszkoptu układamy na tacy, nasączamy połową herbaty wymieszanej z rumem lub wódką a następnie wykładamy połowę masy karpatkowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go pozostałą herbatą i wykładamy masę karpatkową.

    Biszkopty Przekrawamy na pół i przekrojonym brzegiem do dołu układamy pionowo na masie karpatkowej. Na wierzch na przemian łyżka po łyżce wykładamy masy z mleka w proszku. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy na kilka godzin aż masa stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 lutego 2018 Jak tak ma wyglądać góra lodowa, to ja chcę by taka do mnie przypłynęła :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 lutego 2018 Prezentacja tak apetyczna,że aż ścisnęło mnie w dołku :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń