Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-09-2018
u mnie w wersji z brzoskwiniami zalanymi również brzoskwiniową galaretką, ale zamiast tego można dać czekoladową polewę, także zamiast kruchego ciasta użyć herbatników. Do sernika możemy użyć sera z wiaderka jednak musi być sprawdzony dobrej jakości i zwarty, to ważne bo w przeciwnym razie może nie stężeć...
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 48
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 48
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, następnie przekładamy je do formy 23x36cm i pieczemy 3 placki w temp 180st około 15-20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: Żółtka, cukier, masło i ser miksujemy w dużym garnku. Garnek stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut, do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Proszek budyniowy i mąkę mieszamy z mlekiem, wlewamy do garnka z masą serową i znów około 5 minut gotujemy stale mieszając aby się nic nie przypaliło. Zestawiamy z gazu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gorącą masą serową przekładamy placki; wierzchni placek smarujemy cienką warstwą aby był lekko pokryty. Wstawiamy do lodówki. Jak przestygnie układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami