Do góry

Desery Przepis na:

gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką

Przepis dnia 2018-09-23
gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 18857

Dodano:

Odsłon: 7085

u mnie w wersji z brzoskwiniami zalanymi również brzoskwiniową galaretką, ale zamiast tego można dać czekoladową polewę, także zamiast kruchego ciasta użyć herbatników. Do sernika możemy użyć sera z wiaderka jednak musi być sprawdzony dobrej jakości i zwarty, to ważne bo w przeciwnym razie może nie stężeć...

Składniki

  • ciasto: 3 szkl mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Masa serowa: 1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub dobrego serka „z wiaderka” musi być bardzo zwarty
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dodatkowo: puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, następnie przekładamy je do formy 23x36cm i pieczemy 3 placki w temp 180st około 15-20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Masa serowa: Żółtka, cukier, masło i ser miksujemy w dużym garnku. Garnek stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut, do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Proszek budyniowy i mąkę mieszamy z mlekiem, wlewamy do garnka z masą serową i znów około 5 minut gotujemy stale mieszając aby się nic nie przypaliło. Zestawiamy z gazu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  3. Gorącą masą serową przekładamy placki; wierzchni placek smarujemy cienką warstwą aby był lekko pokryty. Wstawiamy do lodówki. Jak przestygnie układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń