Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, który często robiła moja babcia, dzisiaj ja kontynuuję rodzinny zwyczaj, choć korzystam z nieco innego niż babcia przepisu :)
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8004
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 347
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3450
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 625
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8004
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 347
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3450
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 625
Składniki
Żółtka utrzyj mikserem z cukrem do białości, dodaj sproszkowany szafran - sos będzie miał ładniejszy kolor. Mleko zagotuj z wanilią lub cukrem waniliowym. Gorącym mlekiem zalej masę jajeczną i wymieszaj. Postaw sos na garnku z gorącą wodą i mieszaj aż zgęstnieje.
W garnku zagotuj wino z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkami. Chwilkę je pogotuj. Dodaj obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z pestek gruszki. Ugotuj je w winie. Kiedy już będą miękkie polej je sosem waniliowym i podawaj na ciepło. Smacznego! * Przepis powstał na bazie dwóch przepisów z książki "Kuchnia polska" wyd. Świat Książki Kwiecień, 2010r.