Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, który często robiła moja babcia, dzisiaj ja kontynuuję rodzinny zwyczaj, choć korzystam z nieco innego niż babcia przepisu :)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326983
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12179
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17214
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326983
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12179
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17214
Składniki
Żółtka utrzyj mikserem z cukrem do białości, dodaj sproszkowany szafran - sos będzie miał ładniejszy kolor. Mleko zagotuj z wanilią lub cukrem waniliowym. Gorącym mlekiem zalej masę jajeczną i wymieszaj. Postaw sos na garnku z gorącą wodą i mieszaj aż zgęstnieje.
W garnku zagotuj wino z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkami. Chwilkę je pogotuj. Dodaj obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z pestek gruszki. Ugotuj je w winie. Kiedy już będą miękkie polej je sosem waniliowym i podawaj na ciepło. Smacznego! * Przepis powstał na bazie dwóch przepisów z książki "Kuchnia polska" wyd. Świat Książki Kwiecień, 2010r.