Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 793
Dodano: 13.04.2010
Odsłon: 12955
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Żółtka utrzyj mikserem z cukrem do białości, dodaj sproszkowany szafran - sos będzie miał ładniejszy kolor. Mleko zagotuj z wanilią lub cukrem waniliowym. Gorącym mlekiem zalej masę jajeczną i wymieszaj. Postaw sos na garnku z gorącą wodą i mieszaj aż zgęstnieje.
W garnku zagotuj wino z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkami. Chwilkę je pogotuj. Dodaj obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z pestek gruszki. Ugotuj je w winie. Kiedy już będą miękkie polej je sosem waniliowym i podawaj na ciepło. Smacznego! * Przepis powstał na bazie dwóch przepisów z książki "Kuchnia polska" wyd. Świat Książki Kwiecień, 2010r.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

ilia 14 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dzięki za wszystkie miłe komentarze :)Annuar, ten sos z wina jest bardzo słodki, robi się z niego taki syrop, więc myślę, że można go wykorzystać do innych deserów, np. jako polewę do lodów, ale osobiście nie próbowałam, zwłaszcza, że sporo wyparowuje i niewiele go zostaje. Pozdrawiam!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Cynamonek 14 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam desery takiego typu :). Na pewno wypróbuje!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 14 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
O... to musi być pyszne. Twój przepis na sos waniliowy przyda mi się do wielu innych deserów :) Mam jeszcze pytanie - gruszki polewasz sosem waniliowym - a wykorzystujesz także ten sos po gruszkach z wina?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam sos waniliowy, ten deser musi być przepyszny :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 13 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
fakt mamy dzisiaj podobne smaki ,bardzo lubię gruszki,smak wanili no i oczywiście to winko ,więc napewno wypróbuje twój przepis1 Kto głosował? | Odpowiedz