Do góry

Desery Przepis na:

Grzebień drożdżowy z makiem

Grzebień drożdżowy z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3989

Dodano:

Odsłon: 1190

Bardzo proste ciasto w wykonaniu a przede, wszystkim bardzo smaczne nie tylko z makiem przepyszne, również z jabłkami. Polecam....

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • -1 kg mąki
  • -1 kostka masła lub margaryny
  • -3/4 szklanki mleka
  • -3 jajka
  • -3 łyżki cukru
  • -10 dkg drożdży
  • Podane, składniki na cztery grzebienie
  • Masa makowa:
  • -1/2 kg maku
  • -30 dkg cukru pudru
  • -2 łyżki miodu
  • -2 łyżki powideł
  • -2 łyżki maki ziemniaczanej
  • -olejek migdałowy lub śmietankowy
  • -20 dkg masła
  • -1 łyżka smalcu
  • -5 jajek
  • -bakalie według uznania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę posiekać z mąką wsypać łyżeczkę soli ,dodać roztrzepane jajka,przygotowany uprzednio rozczyn z mleka,2 łyżek maki,3 łyżek cukru i drożdży.Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1-2 godz.

    Mak ,sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z wody zmielić w maszynce (3-krotnie).
    Masło,utrzeć z żółtkami i cukrem ,ciągle mieszając dodać zmielony mak i resztę składników .Na koniec do maku dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie całość mieszamy

    Ciasto rozwałkowujemy na duże prostokąty o grubości 1 cm, długości 50 cm i szerokości 20-25 cm .Na ciasto rozsmarowujemy mak przewijamy raz i potem jeszcze raz .Brzegi ciasta ponacinać i uformować .
    Po ostygnięciu,ciasto polukrować.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 30-40 minut .

    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń