Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto w wykonaniu a przede, wszystkim bardzo smaczne nie tylko z makiem przepyszne, również z jabłkami. Polecam....
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Margarynę posiekać z mąką wsypać łyżeczkę soli ,dodać roztrzepane jajka,przygotowany uprzednio rozczyn z mleka,2 łyżek maki,3 łyżek cukru i drożdży.Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1-2 godz. Mak ,sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z wody zmielić w maszynce (3-krotnie). Masło,utrzeć z żółtkami i cukrem ,ciągle mieszając dodać zmielony mak i resztę składników .Na koniec do maku dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie całość mieszamy Ciasto rozwałkowujemy na duże prostokąty o grubości 1 cm, długości 50 cm i szerokości 20-25 cm .Na ciasto rozsmarowujemy mak przewijamy raz i potem jeszcze raz .Brzegi ciasta ponacinać i uformować . Po ostygnięciu,ciasto polukrować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 30-40 minut . Smacznego!!!!