Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzybowe ziemniaczki"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1811
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1811
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 30 minut, wystudzić. Różyczki brokuła gotować 8 minut w posolonym wrzątku. Cebulę obrać, posiekać. Boczniaki i pieczarki pociąć w kawałki.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć grzyby. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Wlać około 250 ml wody i śmietanę.
Wsypać bulion w proszku. Zagotować. Dodać zasmażkę, gotować minutę, mieszając. Do sosu włożyć brokuły. Przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, ściąć wierzchy i wydrążyć. Środ ki i wierzchy przecisnąć przez praskę, utrzeć z żółtkiem i połową żółtego sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wydrążone ziemniaki ułożyć w żaroodpornej formie. Napełnić 2/3 farszu grzybowo-brokułowego (resztę farszu ułożyć wkoło ziemniaków).
Masę ziemniaczaną wyciskać ze szprycy porcjami na ziemniaki, formując dekoracyjne fale. Wierzchy posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Udekorować trybulą.Źródło: Życie na gorąco