Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz z brukselką i soczewicą"
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 75
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 75
Składniki
Soczewicę przełóż na sito, opłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule drobno posiekaj. Z brukselek usuń wierzchnie liście, opłucz. Kieł basę pokrój w plasterki. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Mieszając smaż aż stanie się szklista. Następnie dodaj ziemniaki, posyp kuminem oraz mieloną papryką. Mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do gorącego bulionu, gotuj na średnim ogniu ok. 15 min. Następnie dodaj soczewicę, brukselkę, przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuj ok. 10 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż ok. 5 min. Przełóż ją do gulaszu i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Źródło: Świat i Ludzie