Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz z soczewicą, dynią i kozim serem"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Składniki
Soczewicę opłucz na sitku, zalej wodą (powinno być jej 2 razy tyle, co soczewicy). Gotuj 20 min. Dynię umyj, wytrzyj, przekrój. Obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
Chili umyj, potnij w cieniutkie plasterki, pousuwaj pestki. Czosnek obierz, pokrój w talarki, zeszklij na łyżeczce oleju. Opłucz i osusz natkę oraz kolendrę. Zioła grubo posiekaj. Orzechy również grubo posiekaj i zrumień na suchej patelni, przesyp na talerzyk.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć dynie i smaż ok. 8 min. Przypraw solą i pieprzem. Soczewicę odcedź. Wymieszaj z pozostałym olejem, dodaj czosnek, ocet, chili, ostrą paprykę, cukier, kurkumę, kminek oraz pieprz do smaku. Wlej bulion, wymieszaj.
Soczewicę dodaj do dyni razem z orzechami i zieleniną. Ser pokrój na 12 cienkich plasterków. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Obsmaż na niej plasterki po 40 sek. z każdej strony. Gulasz rozłóż na talerze, na wierzchu ułóż plasterki sera.Źródło: Tina