Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hiszpańskie churros –paluchy ptysiowe"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę przesiej do miski. W rondelku wymieszaj wodę z oliwą, solą i proszkiem do pieczenia. Całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wlej do miski z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, twarde ciasto.
Ciasto podziel na porcje. Kolejno wkładaj je do specjalnej szprycy do wyciskania ciastek (mocno wciskaj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza).
W garnku o grubym dnie lub frytownicy rozgrzej olej. Wprost do gorącego tłuszczu wyciskaj paski ciasta o długości ok. 15 cm. Smaż je na złoty kolor. Wyjmij ciastka łyżką cedzakową i ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć z tłuszczu.
Gotowe paluchy podawaj z sosem czekoladowym (ew. rozpuszczoną polewą czekoladową).Źródło: Tina