Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym byłaby Wielkanoc bez babki, szczególnie marmurkowej? Huraganowe ciasto jest idealnym deserem na świąteczny stół, do koszyczka czy też podjadania po zakończonych uroczystościach. Babka jest wilgotna i puszysta, mocno czekoladowa. Czego chcieć więcej?
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj razem masło i cukier. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj wanilię, a następnie maślankę i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Masę podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Przygotuj czekoladową masę. Do większej części masy dodaj mleko i kakao. Mieszaj do połączenia.
Upiecz babkę. Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Na spód wylewaj partiami po jednej łyżce ciemnej masy i białej. Kiedy biała się wykończy, wylej pozostałą masę kakaową. Potrząśnij formą kilka razy, ale nie mieszaj. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 50-70 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce. Śmietanę podgrzej w rondelku do wysokiej temperatury, ale nie zagotowuj. Zalej nią czekoladę. Miseczkę przykryj folią aluminiową na 5 minut, nie mieszając. Zdejmij folię i zawartość miski wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw bez przykrycia na ok. 20 minut. Polewa powinna zacząć gęstnieć, ale ma być dalej płynna. Wylej polewę na huraganowe ciasto. Deser podawaj po zastygnięciu polewy.