Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz niezawodnego przepisu na świąteczny sernik? Bardzo słusznie – dzień przed spotkaniem z rodziną przy świątecznym stole nie ma czasu na eksperymenty. Oto sernik, który zawsze wychodzi – i to dokładnie taki, jaki pamiętasz z czasów dzieciństwa!
tortownica o średnicy 28 cm
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 127
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 127
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Rozpuść masło w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj do masy budyń i wymieszaj do połączenia składników.
W osobnym naczyniu połącz zmielony ser z rozpuszczonym masłem i skórką startą z cytryny. Połącz zawartość obu naczyń tak, by powstała jednolita masa (z pomocą miksera lub łyżki). Ubij sztywną pianę z białek. Delikatnie (łyżką) wymieszaj ją z masą serową.
Dno okrągłej blachy o średnicy 28 cm wyłóż herbatnikami lub kruchym ciastem (podpiecz je wcześniej).
Przelej masę serową do blachy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika (środkowy poziom).
Piecz przez 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami (dzięki temu ciasto nie opadnie). Przygotuj sernik co najmniej na dobę przed konsumpcją – wtedy jest najlepszy!